Τοποθεσία

banner imagebanner image
Τοποθεσία
Olga Studios | Παραδοσιακός Ξενώνας

Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στις πλαγιές του Πηλίου σε απόσταση 48 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βόλου, είναι χωρίο και τουριστικό θέρετρο του νομού Μαγνησίας, του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου.
Εκεί βρίσκεται και ο Παραδοσιακός Ξενώνας "Olga Studios" ο οποίος λειτουργεί καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το τοπωνύμιο «Τσαγκαράδα» στάθηκε αφορμή να διατυπωθούν πολλές  αντιφατικές εκδοχές. Η πιο απλοϊκή από τις διατυπωμένες εκδοχές έχει σχέση με τα παπούτσια και βασίζεται στο γεγονός ότι το χωριό κάποτε ονομαζόταν «Τσαγκαράδες». Μια άλλη εκδοχή στηρίζεται σε ετυμολογία ξένων λέξεων κυρίως Σλάβικων που στη διαλεκτό τους σημαίνει ωραία θέα.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού προς την παραλία της Νταμούχαρης.

Η Νταμούχαρη συνδέεται με την Τσαγκαράδα μέσω του κεντρικού δρόμου, αλλά και μέσω γραφικών καλντεριμιών με θέα το Αιγαίο σε μια διαδρομή μιας ώρας με τα πόδια (1 ώρα).
Οι υπόλοιπες παραλίες βρίσκονται σε απόσταση 7km από το κέντρο του χωριού, δηλαδή γύρω στα 10 λεπτά με το αυτοκίνητό σας.Μη χάσετε στο χωριό μας


Κρυφό Σχολειό
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη μέση ενός θεόρατου και απόκρημνου βράχου που δέρνεται από τα άγρια κύματα του πελάγους , δίπλα από την παραλία της Φακίστρας βρίσκεται το Κρυφό Σχολειό. Εκεί ασκήτευε ένας καλόγερος από το 1668 ο οποίος δίδασκε τα παιδιά κρυφά από τον Τουρκικό ζυγό. Σήμερα αυτή η σπηλιά σώζεται και διατίθεται προς το ευρύ κοινό.

Παλιό γεφύρι
Στην αρχή του χωριού της Τσαγκαραδας βρίσκεται το παλαιότερο και πιο γνωστό πέτρινο μονοτοξο γεφύρι. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της ημερομηνίας κτίσης του το 1728 και αποτελούσε τον μοναδικό χερσαίο εμπορικό δρόμο της εποχής εκείνης . Η απόσταση που ενώνει το χωρίο της Τσαγκαραδας και του Ξουριχτιου διαμεσου του γεφυριού είναι 18 μ.

Πλάτανος 1000 ετών
Η τουριστική ατραξιόν του χωριού είναι αναμφίβολα ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής που ο κορμός του έχει περίμετρο 15μ, ενώ η σκιά του το καλοκαίρι αγκαλιάζει όλη την πλατεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρίζες του φτάνουν τα 4μ κάτω από την πλακόστρωση της πλατείας.


Παραλίες που πρέπει να δείτε


Η Τσαγκαραδα είναι γνωστή για τις αξιοθαύμαστες παραλίες της εξαιτίας των κρυστάλλινων , γαλαζοπράσινων και εξαιρετικά καθαρών νερών. Αυτές είναι:

Μυλοπόταμος
Η παραλία του Μυλοπόταμου αποτελεί μια από τις πιο γνωστές πανελληνίως, εξαιτίας του επιβλητικού τοπιού και των αποκρυμνων βραχων που καταληγουν σε μια θαυμασια βοτσαλωτη αμμουδια . Η παραλια χωριζεται στα δυο από έναν βραχο που εισχωρεί στη θάλασσα , διάμεσου όμως ενός φυσικού ανοίγματος ενώνονται οι δυο παραλίες.


Φακίστρα
Η παραλία της Φακίστρας χαρακτηρίζεται από την άγρια και μαγευτική ομορφιά της , περιτριγυρισμένη από απότομα βράχια και όλα αυτά συγκροτούν έναν κολπίσκο. Επειδή όμως είναι ανέγγιχτη από κάθε είδους ανθρώπινη παρέμβαση είναι σχετικά απομονωμένη και αναξιοποίητη.

Το χωριό Νταμούχαρη
Η Νταμούχαρη είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι της Νότιας πλευράς του Πηλίου. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό και ήσυχο οικισμό που αποτελείται από δύο μικρούς κολπίσκους που ενώνονται με μία χερσόνησο, πάνω στην οποία υπάρχουν ερείπια κάστρου.
Η Αγία Κυριακή, η τελευταία συνοικεία της Τσαγκαράδας, βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού προς το χωριό Νταμούχαρη. Μια τοποθεσία που πρέπει να δείτε!